Kategorie: Koření - jednodruhová

Vanilkový lusk


Vanilkový lusk

Země původu:
Madagaskar

 

Popis:
VANILKA LUSK 16-18cm (Vanilla planifolia)

Vanilkové tobolky jsou plody tropické popínavé liany z čeledi

vstavačovitých (Orchidaceae). Vystoupavá až několik metrů dlouhá

lodyha má vzdušné kořeny, kterými se poutá k opoře. Má dužnaté,

vejčité listy a velké krémové květy. Pochází z jižního Mexika.

Dnes se pěstuje také na Madagaskaru, Réunionu a Komorách.

Dávno před tím, než si Mexiko podrobyli Španělé, přidávali staří

Aztékové vanilku do horké čokolády a kakaa. Dnes se vanilka používá

především k aromatizaci mléčných výrobků, zmrzliny, pudinků, smetany,

čokolády, likérů, krémů a nejrůznějších cukrovinek, ale třeba i k

ovonění tabáku. Vanilkový cukr si můžete vyrobit i doma tím, že do

uzavíratelné skleničky dáme jeden vyškrabaný lusk vanilky společně

s 200-250g cukru. Necháme působit minimálně 5-6 týdnů. Indiáni

používali vanilku pro její léčivé a afrodisiakální účinky. V dnešní medicíně

se používájí výtažky vanilky do povzbuzujících preparátů k úpravě zažívání.