Země původu:
Madagaskar
Popis:
VANILKA LUSK 16-18cm (Vanilla planifolia)
Vanilkové tobolky jsou plody tropické popínavé liany z čeledi
vstavačovitých (Orchidaceae). Vystoupavá až několik metrů dlouhá
lodyha má vzdušné kořeny, kterými se poutá k opoře. Má dužnaté,
vejčité listy a velké krémové květy. Pochází z jižního Mexika.
Dnes se pěstuje také na Madagaskaru, Réunionu a Komorách.
Dávno před tím, než si Mexiko podrobyli Španělé, přidávali staří
Aztékové vanilku do horké čokolády a kakaa. Dnes se vanilka používá
především k aromatizaci mléčných výrobků, zmrzliny, pudinků, smetany,
čokolády, likérů, krémů a nejrůznějších cukrovinek, ale třeba i k
ovonění tabáku. Vanilkový cukr si můžete vyrobit i doma tím, že do
uzavíratelné skleničky dáme jeden vyškrabaný lusk vanilky společně
s 200-250g cukru. Necháme působit minimálně 5-6 týdnů. Indiáni
používali vanilku pro její léčivé a afrodisiakální účinky. V dnešní medicíně
se používájí výtažky vanilky do povzbuzujících preparátů k úpravě zažívání.