Kategorie: Koření - jednodruhová

Skořice mletá


Skořice mletá

Země původu:
Indonésie

 

Popis:
SKOŘICE MLETÁ (Cinnamomum zeylanicum)

Ke komerčně nejvýznamnějším druhům skořicovníku patří tyto dva druhy,

skořicovník čínský (Cinnamomum casia), kde se kůra získává z větví starších

stromů. Je méně aromatická a tmavěji zbarvená a skořicovník ceylonský

(Cinnamomum verum), pocházející z Indie, kde se kůra získává z tříletých výhonů.

Oba druhy jsou tropické dřeviny z čeledi vavřínovitých (Lauraceae).

Skořice pochází z Cejlonu. Dnes se pěstuje na plantážích v malých keříčkách

v Indii, Indonesii, Číně a Vietnamu. V evropské kuchyni je skořice využívána

především k dochucení a ovonění sladkých pokrmů, dortů a moučníků, používá

se do svařených vín a punčů, přidává se do kompotů, kečupů a k dochucení

tradiční rajské omáčky. V asijské kuchyni má mnohem širší využití, přidává se

do mnoha kořenících směsí, ale i do luštěnin, obilovin a pokrmů ze zeleniny.
Skořice odstraňuje křeče, upravuje trávení a zvyšuje apetit. Olej z kůry

skořicovníku působí antisepticky, prohřívá a prokrvuje celý organismus,

povzbuzuje srdce a krevní oběh.