Země původu:
Indonésie
Popis:
SKOŘICE MLETÁ (Cinnamomum zeylanicum)
Ke komerčně nejvýznamnějším druhům skořicovníku patří tyto dva druhy,
skořicovník čínský (Cinnamomum casia), kde se kůra získává z větví starších
stromů. Je méně aromatická a tmavěji zbarvená a skořicovník ceylonský
(Cinnamomum verum), pocházející z Indie, kde se kůra získává z tříletých výhonů.
Oba druhy jsou tropické dřeviny z čeledi vavřínovitých (Lauraceae).
Skořice pochází z Cejlonu. Dnes se pěstuje na plantážích v malých keříčkách
v Indii, Indonesii, Číně a Vietnamu. V evropské kuchyni je skořice využívána
především k dochucení a ovonění sladkých pokrmů, dortů a moučníků, používá
se do svařených vín a punčů, přidává se do kompotů, kečupů a k dochucení
tradiční rajské omáčky. V asijské kuchyni má mnohem širší využití, přidává se
do mnoha kořenících směsí, ale i do luštěnin, obilovin a pokrmů ze zeleniny.
Skořice odstraňuje křeče, upravuje trávení a zvyšuje apetit. Olej z kůry
skořicovníku působí antisepticky, prohřívá a prokrvuje celý organismus,
povzbuzuje srdce a krevní oběh.