Země původu:
Irán
Popis:
ŠAFRÁN SETÝ (Crocus sativus)
Šafrán jsou sušené blizny šafránu setého, který kvete od září do října
fialovými květy. Během šestidenní doby květu se ručně odstřihávají blizny,
které se později suší, přičemž ztrácejí 80% své hmotnosti. Na 500g šafránového
koření je potřeba 300 000 až 400 000 tisíc blizen. To vysvětluje proč je šafrán
nejdražší koření světa. V kuchyni se využívá do pokrmů jako paela, rizoto,
do rybích polévek, k jehněčímu a drůbežímu masu. Barví pečivo, koláče apod.
Je dobrý s mrkví, chřestem, houbami, pórkem, dýní, tykví a špenátem. V lidovém
lečitelství se údajně rozpuštěný ve vodě používal proti výtokům z očí a uší,
a jako afrodiziakum. Pro těhotné ženy mohou být terapeutické účinky šafránu
nebezpečné, ve větším množství má narkotizující účinek a nad 10g může
být dávka i smrtelná.