Kategorie: Koření - jednodruhová

Šafrán


Šafrán

Země původu:
Irán

 

Popis:
ŠAFRÁN SETÝ (Crocus sativus)

Šafrán jsou sušené blizny šafránu setého, který kvete od září do října

fialovými květy. Během šestidenní doby květu se ručně odstřihávají blizny,

které se později suší, přičemž ztrácejí 80% své hmotnosti. Na 500g šafránového

koření je potřeba 300 000 až 400 000 tisíc blizen. To vysvětluje proč je šafrán

nejdražší koření světa. V kuchyni se využívá do pokrmů jako paela, rizoto,

do rybích polévek, k jehněčímu a drůbežímu masu. Barví pečivo, koláče apod.

Je dobrý s mrkví, chřestem, houbami, pórkem, dýní, tykví a špenátem. V lidovém

lečitelství se údajně rozpuštěný ve vodě používal proti výtokům z očí a uší,

a jako afrodiziakum. Pro těhotné ženy mohou být terapeutické účinky šafránu

nebezpečné, ve větším množství má narkotizující účinek a nad 10g může

být dávka i smrtelná.