Kategorie: Koření - jednodruhová

Rozmarýn


Rozmarýn

Země původu:
Španělsko

 

Popis:
ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ (Rosmarinus officinalic)

Rozmarýn lékařský je stálezelená trvalka z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae),

vysoká až 1,5m. Má modrozelené listy vonící po pryskyřici. Kvete malými fialově

zbarvenými květy. Pochází ze Středomoří, kde i dnes roste divoce. V současné

době se převážně pěstuje ve Španělsku, Francii, Americe a severní Africe.
Rozmarýn si zachovává svou vůni i po dlouhém vaření, využívá se k rybám

a darům moře, výtečně ochutí dušené či pečené skopové, králičí a drůbeží maso,

hodí se k dušené zelenině, bramborovým pokrmům, ale i k dochucení omáček

a šťáv k rožněnému a grilovanému masu. Je součástí mnoha kořenících směsí

(paela, gyros, kebab, barbecue aj.). Užívá se při žaludeční nevolnosti, při kolikách,

křečích a žlučníkových problémech. Rozmarýn zklidní organismus a příznivě působí

na krevní oběh. Má dobré insekticidní a dezinfekční účinky.