Země původu:
Španělsko
Popis:
ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ (Rosmarinus officinalic)
Rozmarýn lékařský je stálezelená trvalka z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae),
vysoká až 1,5m. Má modrozelené listy vonící po pryskyřici. Kvete malými fialově
zbarvenými květy. Pochází ze Středomoří, kde i dnes roste divoce. V současné
době se převážně pěstuje ve Španělsku, Francii, Americe a severní Africe.
Rozmarýn si zachovává svou vůni i po dlouhém vaření, využívá se k rybám
a darům moře, výtečně ochutí dušené či pečené skopové, králičí a drůbeží maso,
hodí se k dušené zelenině, bramborovým pokrmům, ale i k dochucení omáček
a šťáv k rožněnému a grilovanému masu. Je součástí mnoha kořenících směsí
(paela, gyros, kebab, barbecue aj.). Užívá se při žaludeční nevolnosti, při kolikách,
křečích a žlučníkových problémech. Rozmarýn zklidní organismus a příznivě působí
na krevní oběh. Má dobré insekticidní a dezinfekční účinky.