Země původu:
Vietnam
Popis:
PEPŘ ČERNÝ MLETÝ (Piper nigrum)
Pepř černý je plod asijské liány pepřovníku černého. Je to vytrvalá popínavá
rostlina, která dorůstá délky až 7m. Listy jsou široce eliptické až srdčité, květy jsou
sestaveny z 6 až 10 cm dlouhých klasů. Černý pepř jsou bobule sklízené ještě
před dozráním, po otrhání se usuší na slunci, díky jemuž bobule ztvrdnou a zčernají.
Dějiny obchodu s pepřem sahají až do doby antické, kdy používání pepře bylo
otázkou prestiže. Obchodnící bohatnoucí na prodeji pepře byli titulováni pepřové
žoky. Obchodní stezky s pepřem se přísně střežily. Kvůli pepři byli rozvraceny
i mocné říše. Jedna unce pepře byla vyvažována jednou uncí zlata. Sloužil i jako
oběživo a renta. Nejdůležitějšími producenty jsou Indonésie, Indie, Brazílie,
Malajsie a Vietnam. Tento druh pepře je pálivý a ostrý, používá se do polévek,
omáček, grilovanému, rožněnému a pečenému masu, do minutek,
mletého masa a zvěřiny.