Kategorie: Koření - jednodruhová

Pepř černý celý


Pepř černý celý

Země původu:
Vietnam

 

Popis:
PEPŘ ČERNÝ CELÝ (Piper nigrum)

Pepř černý je plod asijské liány pepřovníku černého. Je to vytrvalá popínavá

rostlina, která dorůstá délky až 7m. Listy jsou široce eliptické až srdčité, květy jsou

sestaveny z 6 až 10 cm dlouhých klasů. Černý pepř jsou bobule sklízené ještě

před dozráním, po otrhání se usuší na slunci, díky jemuž bobule ztvrdnou a zčernají.
Dějiny obchodu s pepřem sahají až do doby antické, kdy používání pepře bylo

otázkou prestiže. Obchodnící bohatnoucí na prodeji pepře byli titulováni pepřové

žoky. Obchodní stezky s pepřem se přísně střežily. Kvůli pepři byli rozvraceny

i mocné říše. Jedna unce pepře byla vyvažována jednou uncí zlata. Sloužil i jako

oběživo a renta. Nejdůležitějšími producenty jsou Indonésie, Indie, Brazílie,

Malajsie a Vietnam. Tento druh pepře je pálivý a ostrý, používá se do polévek,

omáček, grilovanému, rožněnému a pečenému masu, do minutek,

mletého masa a zvěřiny.