Země původu:
Indonésie
Popis:
PEPŘ BÍLÝ MLETÝ (Piper nigrum)
Pepř černý je plod asijské liány pepřovníku černého. Je to vytrvalá popínavá
rostlina, která dorůstá délky až 7m. Listy jsou široce eliptické až srdčité,
květy jsou sestaveny z 6 až 10 cm dlouhých klasů. Bílý pepř jsou bobule sklízené
červené v plné zralosti, namáčí se do vody, aby z nich mohlo být odstraněno oplodí,
následně se semena suší na slunci, než vznikne typická žlutobílá barva. Dějiny obchodu
s pepřem sahají až do doby antické, kdy používání pepře bylo otázkou prestiže.
Obchodnící bohatnoucí na prodeji pepře byli titulováni pepřové žoky. Obchodní stezky s
pepřem se přísně střežily. Kvůli pepři byly rozvraceny i mocné říše. Jedna unce pepře
byla vyvažována jednou uncí zlata. Sloužil i jako oběživo a renta. Nejdůležitějšími
producenty jsou Indonésie, Indie, Brazílie, Malajsie a Vietnam. Tento druh pepře
je pálivý a ostrý, používá se do polévek, omáček, grilovanému, rožněnému
a pečenému masu, do minutek, mletého masa a zvěřiny.