Země původu:
Egypt
Popis:
MAJORÁNKA (Majorana hortensis)
Majoránka stejně jako máta pochází z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae),
má 20-40 cm intenzivně vonící lodyhy, obvejčité listy a drobné růžové květy.
Pochází ze Středomoří a západní Asie. Je neodmyslitelnou surovinou v italské
kuchyni do omáček, těstovin, na pizzu a pečenou zeleninu. V Řecku se používá
do pokmů souvlaki, pečených ryb a řeckých salátů. U nás se používá k dochucení
bramborové a hrachové polévky, do gulášů a omáček, tradičních českých bramboráků,
do selských omelet, luštěnin, obilovin. Využívá se v masném průmyslu k dochucení
salámů a uzenin. Z majoránky lze připravit i čaj, který lečí poruchy zažívání, podporuje
tvorbu žluči a žaludečních šťáv, odstraňuje křeče a celkově zklidní organismus.
Dezinfekční koupele z majoránky mají hojivé účinky.