Kategorie: Koření - jednodruhová

Majoránka


Majoránka

Země původu:
Egypt

 

Popis:
MAJORÁNKA (Majorana hortensis)

Majoránka stejně jako máta pochází z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae),

má 20-40 cm intenzivně vonící lodyhy, obvejčité listy a drobné růžové květy.

Pochází ze Středomoří a západní Asie. Je neodmyslitelnou surovinou v italské

kuchyni do omáček, těstovin, na pizzu a pečenou zeleninu. V Řecku se používá

do pokmů souvlaki, pečených ryb a řeckých salátů. U nás se používá k dochucení

bramborové a hrachové polévky, do gulášů a omáček, tradičních českých bramboráků,

do selských omelet, luštěnin, obilovin. Využívá se v masném průmyslu k dochucení

salámů a uzenin. Z majoránky lze připravit i čaj, který lečí poruchy zažívání, podporuje

tvorbu žluči a žaludečních šťáv, odstraňuje křeče a celkově zklidní organismus.

Dezinfekční koupele z majoránky mají hojivé účinky.