Země původu:
Česká republika (podhůří Orlických hor)
Popis:
KORIANDR CELÝ (Coriandrum sativum)
Jednoletá bylina patřící do čeledi miříkovitých (Apiacea). Dorůstá výšky až 1 m
a tvoří bílé nebo růžové květy, které jsou seskupeny v okolíky. Pochází ze západní
Asie a oblasti Mediteránu. Dnes se pěstuje po celém světě. Nať koriandru má
svéráznou nasládlou pronikavou vůni. Je známá také jako čínská petržel.
Používá se v mexické, indické a thajské kuchyni do omáček, dresingů, na drůbeží
a skopové maso. Plody koriandru se využívají v kuchyni už od starověku, mají nasládlou
chuť a citrusovou vůni. Jsou součástí mnoha kořenících směsí (GARAM MASALA,
BERBERA, KARI - indický typ aj.). Je vhodný na drůbeží maso, ryby a mořské dary,
do polévek a omáček, do luštěnin a na zeleninu. Využívá se v pekařském a likérnickém
průmyslu. Plody koriandru napomáhají zažívání, povzbuzují střevní peristaltiku
a uvolňují křeče. Mají příznivý vliv na nervovou soustavu a podporují funkci slinivky.