Kategorie: Koření - jednodruhová

Koriandr celý


Koriandr celý

Země původu:
Česká republika (podhůří Orlických hor)

 

Popis:
KORIANDR CELÝ (Coriandrum sativum)

Jednoletá bylina patřící do čeledi miříkovitých (Apiacea). Dorůstá výšky až 1 m

a tvoří bílé nebo růžové květy, které jsou seskupeny v okolíky. Pochází ze západní

Asie a oblasti Mediteránu. Dnes se pěstuje po celém světě. Nať koriandru má

svéráznou nasládlou pronikavou vůni. Je známá také jako čínská petržel.

Používá se v mexické, indické a thajské kuchyni do omáček, dresingů, na drůbeží

a skopové maso. Plody koriandru se využívají v kuchyni už od starověku, mají nasládlou

chuť a citrusovou vůni. Jsou součástí mnoha kořenících směsí (GARAM MASALA,

BERBERA, KARI - indický typ aj.). Je vhodný na drůbeží maso, ryby a mořské dary,

do polévek a omáček, do luštěnin a na zeleninu. Využívá se v pekařském a likérnickém

průmyslu. Plody koriandru napomáhají zažívání, povzbuzují střevní peristaltiku

a uvolňují křeče. Mají příznivý vliv na nervovou soustavu a podporují funkci slinivky.