Kategorie: Koření - jednodruhová

Kmín celý


Kmín celý

Země původu:
Česká republika (podhůří Orlických hor)

 

Popis:
KMÍN CELÝ (Carum carvi)

Je dvouletá bylina z čeleni miříkovitých (Apiaceae). V prvním roce se podobá

řepě a v druhém roce dorůstá výšky až 1 metr a kvete bílými okolíky.

Kmín kořenný patří k nejstarším evropským kořením, které se používalo

i v mladší době kamenné. Divoce roste po celé Evropě, severní Africe,

přední Asii a Indii. Používá se do brambor, zelí, hub, při přípravě vepřové pečeně,

do omáček a polévek, k ochucení slaného pečiva a sýrů. Kmínová silice slouží

k výrobě některých likérů (Kmínka). Kmín výrazně omezuje nadýmání,

odstraňuje křeče, usnadňuje trávení a odkašlávání, zvyšuje apetit.