Země původu:
Guatemala
Popis:
KARDAMOM TOBOLKA (Elettaria cardamomum)
Je téměř dva metry vysoká vytrvalá rostlina z čeledi zázvorovité
(Zingiberaceae). Kardamom roste planě v deštných lesích jižní Indie
(Kardamomské vrchy). V současné době se pěstuje ve Vietnamu, Tanzánii
a Papui-Nové Guinei. Největším vývozcem světa se stala Guatemala.
Do Evropy se dostal díky karavanním obchodním stezkám. Z Konstantinopole
do Skandinávie ho přinesli Vikingové, kde se těší velké oblibě dodnes.
Zvýrazňuje sladkou i ostře pikantní chuť, tvoří jednu z hlavních složek mnoha směsí,
používá se do cukrovinek, sladkého pečiva, pudinků a zmrzlin (kulfi).
Rozmělněnými tobolkami se ochucuje rýže, dušené a vařené pokrmy, hodí se
do pečených jablek, mírně povařených hrušek a ovocných salátů. Je základem
pro berbere, mleté kari, dals, masaly, pilafy, indický rýžový pudink (kheer) a zhug.
Semena mají povzbuzující účinky a používájí se jako afrodisiakum,
údajně je vhodným prostředkem proti nadýmání, bolestí břicha, zvracení a průjmu.