Kategorie: Koření - jednodruhová

Hřebíček celý


Hřebíček celý

Země původu:
Čína

 

Popis:
HŘEBÍČEK CELÝ (Syzygium aromaticum)

Hřebíčkovec pochází z indonéských ostrovů Moluk. Dnes se pěstuje v Indonésii,

na Madagaskaru, Srí Lance, v Tanzánii a Malajsii. Do Evropy se dostal v dobách

starověkého Říma po souši přes Alexandrii. Později ostrovy dobyli Portugalci

a po nich Holanďané. Svůj monopol střežili až do roku 1772, kdy francouzský

úředník dostal sazenice na ostrov Mauritius. Dnes jsou největšími vývozci Madagaskar,

ostrovy Zanzibar a Pema. Oblíbené koření, které se přidává do směsí k dochucení

svařených vín a punčů, do sladkých jídel a pikantních chuťovek,

dezertů, sirupů a zavařenin. Je vhodný k úpravě rýže, zeleniny i masa.

V Čechách se kombinuje se skořicí, v Holandsku se přidává do sýrů,

v Anglii do jablečných koláčů a v Německu se přidává do některých druhů chleba.

Hřebíček podporuje metabolismus, chrání žaludek a povzbuzuje chuť k jídlu.

Využívá se ve stomatologii, má protizánětlivé účinky.