Země původu:
Čína
Popis:
HŘEBÍČEK CELÝ (Syzygium aromaticum)
Hřebíčkovec pochází z indonéských ostrovů Moluk. Dnes se pěstuje v Indonésii,
na Madagaskaru, Srí Lance, v Tanzánii a Malajsii. Do Evropy se dostal v dobách
starověkého Říma po souši přes Alexandrii. Později ostrovy dobyli Portugalci
a po nich Holanďané. Svůj monopol střežili až do roku 1772, kdy francouzský
úředník dostal sazenice na ostrov Mauritius. Dnes jsou největšími vývozci Madagaskar,
ostrovy Zanzibar a Pema. Oblíbené koření, které se přidává do směsí k dochucení
svařených vín a punčů, do sladkých jídel a pikantních chuťovek,
dezertů, sirupů a zavařenin. Je vhodný k úpravě rýže, zeleniny i masa.
V Čechách se kombinuje se skořicí, v Holandsku se přidává do sýrů,
v Anglii do jablečných koláčů a v Německu se přidává do některých druhů chleba.
Hřebíček podporuje metabolismus, chrání žaludek a povzbuzuje chuť k jídlu.
Využívá se ve stomatologii, má protizánětlivé účinky.