Kategorie: Koření - jednodruhová

Chilli mleté


Chilli mleté

Země původu:
Indie

 

Popis:
CHILLI MLETÉ (Capsicum frutescens)

Všechny druhy chilli pocházejí z jednoho druhu Capsicum tepin, rovněž

nazývaného ptačí pepř. Jsou to plody o velikosti hrášku. Původní zemí chilli je

Střední a Jižní Amerika. Dnes se tyto rostliny pěstují po celém světě.

Plody můžou být kulaté nebo zašpičatělé, červené, zelené i žluté. Společným znakem

je větší nebo menší obsah kapsaicinu, provitamínu A a vitamínu C.

Pálivost se měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU). Průměrný stupeň pálivosti mletých

chilli je stupeň 5-9/10 SHU. Mleté chilli se používá k přiostření mnoha druhů omáček,

gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa.
Už indiáni využívali chilli jako jako léčivo, které podporuje krevní oběh

a působí antibakteriálně, při větším množství vyvolává pocení.