Země původu:
Indie
Popis:
CHILLI MLETÉ (Capsicum frutescens)
Všechny druhy chilli pocházejí z jednoho druhu Capsicum tepin, rovněž
nazývaného ptačí pepř. Jsou to plody o velikosti hrášku. Původní zemí chilli je
Střední a Jižní Amerika. Dnes se tyto rostliny pěstují po celém světě.
Plody můžou být kulaté nebo zašpičatělé, červené, zelené i žluté. Společným znakem
je větší nebo menší obsah kapsaicinu, provitamínu A a vitamínu C.
Pálivost se měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU). Průměrný stupeň pálivosti mletých
chilli je stupeň 5-9/10 SHU. Mleté chilli se používá k přiostření mnoha druhů omáček,
gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa.
Už indiáni využívali chilli jako jako léčivo, které podporuje krevní oběh
a působí antibakteriálně, při větším množství vyvolává pocení.