Země původu:
Brazílie
Popis:
CAYENSKÝ PEPŘ (Capsicum frutescens)
Všechny druhy chilli pocházejí z jednoho druhu Capsicum tepin, rovněž nazývaného
ptačí pepř. Jsou to plody o velikosti hrášku. Původní zemí chilli je Střední a Jižní Amerika.
Dnes se tyto rostliny pěstují po celém světě. Plody mohou být kulaté nebo zašpičatělé,
červené, zelené i žluté. Společným znakem je větší nebo menší obsah kapsaicinu,
provitamínu A a vitamínu C. Pálivost se měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU).
Průměrný stupeň pálivosti mletých chilli je stupeň 5-9/10 SHU.
Cayenský pepř je odrůda velmi ostrých chilli papriček, které se používají
k přiostření mnoho druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních
pokrmů kuchyně celého světa. Už indiáni využívali chilli jako jako léčivo,
které podporuje krevní oběh a působí antibakteriálně, při větším množství vyvolává pocení.