Země původu:
Turecko
Popis:
BOBKOVÝ LIST CELÝ (Laurus nobilis)
Vavřín pochází z Malé Asie či Mediteránu, kde je dnes hojně rozšířen.
Pěstuje se také v severní Evropě a na obou amerických subkontinentech.
Pro staré Řeky a Římany, kteří jeho větévkami s lesklými kožovitými listy
zdobili hlavy králů, vítězů olympijských her i úspěšných vojevůdců,
se stal symbolem slávy a moudrosti. Věštkyně v Delfách vavřín používaly k navodění transu.
Bobkový list uvolňuje chuť a vůni pomalu, proto se využívá ve vývarech,
polévkách a omáčkách. Využívá se při nakládání okurek a hub. Ve Francii se lístky vavřínu
přidávají do snítek bylin, které se označují jako bouquet garni
(jejich součástí je vždy petržel a tymián nebo kerblík a česnek, ale i pomerančová kůra).
Hodí se k čočce, fazolím a rajčatům, zejména k dochucení rajské omáčky.
Dobře se kombinuje s česnekem, jalovcem, majoránkou, petrželí, tymiánem a saturejkou.