Země původu:
Sýrie
Popis:
ANÝZ CELÝ (Pimpinella anisum)
Jednoletá rostlina pocházející ze Středomoří a Malé Asie. Pěstuje se na Balkáně,
Turecku, Španělsku, Mexiku, ve Středomořských státech, v teplejších oblastech
i v Česku. Zralý anýz aromaticky voní a má nasládlou chuť. Používá se při nakládání ovoce
a zeleniny, na některé druhy pečiva, v indické kuchyni do masitých pokrmů.
Špetka anýzu je vhodná k žampiónům či rybám. Vyrábějí se z něj likéry, je součástí čajů.
V léčebném využití se využívá hlavně nálev. Anýz je prostředkem podporující vykašlávání.
Žvýkání semen anýzu zabraňuje páchnutí z úst. Podporuje tvorbu mateřského mléka,
do něj se jeho účinky také přenáší. Zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení
a omezuje plynatost. Působí proti střevním katarům, křečím trávícího traktu.