Kategorie: Koření - jednodruhová

Anýz


Anýz

Země původu:
Sýrie

 

Popis:
ANÝZ CELÝ (Pimpinella anisum)

Jednoletá rostlina pocházející ze Středomoří a Malé Asie. Pěstuje se na Balkáně,

Turecku, Španělsku, Mexiku, ve Středomořských státech, v teplejších oblastech

i v Česku. Zralý anýz aromaticky voní a má nasládlou chuť. Používá se při nakládání ovoce

a zeleniny, na některé druhy pečiva, v indické kuchyni do masitých pokrmů.

Špetka anýzu je vhodná k žampiónům či rybám. Vyrábějí se z něj likéry, je součástí čajů.
V léčebném využití se využívá hlavně nálev. Anýz je prostředkem podporující vykašlávání.

Žvýkání semen anýzu zabraňuje páchnutí z úst. Podporuje tvorbu mateřského mléka,

do něj se jeho účinky také přenáší. Zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení

a omezuje plynatost. Působí proti střevním katarům, křečím trávícího traktu.