Bylo by udivující, kdyby Kuba ke svým jemným doutníkům neprodukovala vynikající kávu. Počátek kávy na Kubě začalo v 18. století s příchodem Francouzů z Haiti. Kuba je největším ostrovním státem v Karibiku, jehož rozloha je přes 100,000km². Káva má čistou chuť, příjemnou a nepříliš silnou plnost. Tato pražená káva arabica obsahuje méně kyselin než jiné kávy z této oblasti, protože je pěstována v nižších polohách.
Kávovník je zelená dřevina s výškou kolísající mezi 1,5-15 m v závislosti na přírodních podmínkách a druhu kávy. Na plantážích se keře upravují tak, aby jejich výška nepřesahovala 3 m, kvůli usnadnění sklizně. Kávovníků je několik desítek druhů a některé zdroje uvádějí dokonce několik stovek druhů. Nejznámější je Coffea Arabica; ta dává směsím jemnost a rozmanitost chutí.
Teprve po pěti letech od vysazení poskytne kávovník první plody. Zralé plody jsou červené a vzhledem připomínají naše třešně. Kávovník je mimo jiné zajímavý tím, že na jedné rostlině se nachází zároveň zralé plody i květy. Plody se sbírají buď ručně do košů, nebo se setřásají do plachet rozložených pod stromy.
Doporučená příprava kávy:
Na 1 šálek (200ml) použijte 1-2 lžičky mleté kávy (5-7g) a zalijte vroucí vodou. Uchovávejte na suchém, tmavém a chladném místě bez přístupu vzduchu.