Káva z Austrálie
Káva se pěstuje a vyváží pouze v omezeném množství, protože produkce je limitována vysokými mzdovými náklady.
Na nasazení ekonomičtějších česacích strojů je totiž příliš horko a dobrá káva se musí trhat ručně. Kávovník je zelená dřevina
s výškou kolísající mezi 1,5-15 m v závislosti na přírodních podmínkách a druhu kávy. Na plantážích se keře upravují tak,
aby jejich výška nepřesahovala 3 m, kvůli usnadnění sklizně. Kávovníků je několik desítek druhů a některé zdroje uvádějí dokonce
několik stovek druhů. Nejznámější je Coffea Arabica; ta dává směsím jemnost a rozmanitost chutí.
Teprve po pěti letech od vysazení poskytne kávovník první plody. Zralé plody jsou červené a vzhledem připomínají naše třešně.
Kávovník je mimo jiné zajímavý tím, že na jedné rostlině se nachází zároveň zralé plody i květy. Plody se sbírají buď ručně do košů,
nebo se setřásají do plachet rozložených pod stromy.
Doporučená příprava kávy: hrubost mletí přizpůsobte zvolenému způsobu přípravy kávy. Na 1 porci použijte nejméně
2 zarovnané kávové lžičky (cca 7g) mleté kávy. Kávu zalévejte horkou vodou o teplotě 93-95°C.
Po pomletí ji uschovejte v chladu, suchu, temnu a bez přístupu vzduchu.